Goed doel

De soortgenoten van Bokito in het wild worden helaas ernstig bedreigd en jij kunt helpen!

Bokito en familie

Gorilla’s komen voor in de tropische regenwouden van West- en Centraal Afrika. De soortgenoten van Bokito in het wild worden helaas ernstig bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, stroperij en oorlogen. Mijnbouw is een ander groot probleem dat een verwoestend effect heeft op het leefgebied. Het gaat hierbij om het delven van coltan, een zeldzaam erts, dat in je mobiele telefoon en laptop zit.

Help de gorilla’s in het wild!

  • Heb je oude mobieltjes of inkt-cartridges? Gooi ze niet weg, maar lever ze in bij de Bokito-inzamelbox in de entree van de sporthal.

Bokitobox 1

De opbrengst gaat naar het door Blijdorp gesteunde gorillaproject

Mijnbouw van in het bijzonder coltan is een nieuw probleem met een verwoestend effect op het biotoop en de aantallen oostelijke gorilla’s. Col-tan (columbiet-tantaliet) is een metaalerts dat vooral gevonden wordt in de oostelijke gebieden van de Democratische Republiek Congo (officieel: Zaïre). Coltan is een onmisbare grondstof voor onderdelen van mobiele telefoons en laptops.

Door de spectaculaire toename in aantallen mobieltjes en laptops is de prijs van coltan als een raket omhoog geschoten. Een coltan-mijnwerker kan 20x zoveel verdienen als een gewone arbeider.

Recycle je mobieltje

Door oude mobieltjes te recyclen, kan er op eenvoudige manier worden bijdragen aan de bescherming van gorilla’s. De oude telefoons leveren niet alleen geld op voor de gorilla’s in het wild, maar zal ook de vraag naar dit erts doen afnemen waardoor er meer leefgebied overblijft: een win-win-situatie! Neem dus je oude mobieltjes mee naar de sporthal en deponeer ze in de verzamelbak in de entree. Je oude telefoon zal dan gerecycled worden.

De sporthal verdient hier niets aan maar is op deze manier betrokken bij een beter leefklimaat voor gorilla’s in het wild.